top of page

Premiere på CPH:DOX 2024 - er nu på festivaler verden over, inden den kan streames på MAX

Mainshot The Sky Above Zenica.png

Premiere: Marts 2024 (Danmark)

Genre: Dokumentarfilm

Instrueret af: Nanna Frank Møller og Zltatko Pranjic

Produktionsselskab: Magic Hour Films, Danmark i co-produktion med HBO MAX og Real Stage med støtte fra Det Danske Film Institut, HBO, DR, Udruženje Centar Za Savremenu Umjetnost Sarajevo, Bosnia-Herzegovina a.o.

Produktionsland: Danmark og Bosnien-Herzegovina
 

En af verdens mest forurenede byer ligger midt i Europa, og nu har borgerne samlet sig en fælles kamp for en levedygtig fremtid. Men penge, magt og miljøpolitik viser sig at være en lige så giftig modstander som den røg, der hænger over byen.

Fra afstand kunne det ligne, at en af helvedes syv porte har åbnet sig midt i Zenica, en mellemstor by omkring 50 kilometer nordvest for Sarajevo. At det i stedet er et enormt stålvalseværk, der spyr sin giftige, sorte røg udover Zenica og har gjort den til en af verdens tre mest forurenede byer, gør dog ikke situationen meget bedre for dens mere end 110.000 indbyggere. Og nu har de fået nok. I fælles kamp for en holdbar fremtid har de dannet organisationen Eko Forum. Men som i en græsk tragedie er konflikten mellem interesser større end alle involverede. De lokale politikere skal levere jobs for at blive genvalgt, mens EU både co-finansierer stålproduktionen og de nye cykelstier, som en del af en marketingkampagne, der utroligt nok skal brande Zenica som et ‘Green City Project’. Dragen har mange ansigter, men byens borgere har ikke tænkt sig at give op. Nanna Frank Møller og Zlatko Pranjics film afdækker nøgternt og humant de komplekse mekanismer, som overalt i verden står i vejen for en bæredygtig fremtid, fortalt gennem de mennesker, der lever i konsekvenserne af nuet.

 

bottom of page