top of page

Premiere: 2023 (Danmark og hele verden)

Genre: Dokumentarfilm

Instrueret af: Kristoffer Hegnsvad

Produktionsselskab: Magic Hour Films og Vilda Bomben Film

Produktionsland: Danmark, Sverige

 

De seneste 15 år har busstoppestedsjægeren, den canadisk-tyske fotograf, Christopher Herwig, gennemkrydset alle 15 sovjetiske eks-republikker og fotograferet tusinder af busstoppesteder til sin samling. Han er nu indehaveren af verdens største samling af busstoppesteder – og uden tvivl den mest fantastiske!  Men det er de sande vidundere, der holder Herwig i gang og som hjemsøger ham  i drømme om natten.  Blandt de hundrede tusinder af almindelige busstoppesteder, der blev bygget under Den Kolde Krig, er der under tusind, der skiller sig ud som sande arkitektoniske helte; et vidnesbyrd om ukuelig kreativitet og kunstbåren systemkritik.

 

Som alle andre arkitektoniske projekter, blev udformningen af busstoppesteder kontrolleret af en centralkomite, men i modsætning til offentlige bygninger, monumenter og teatre, blev stoppestederne ikke overvåget så nøje.  Nogle få heroiske arkitekter, anonyme kunstnere og systemkritiske stemmer  fandt en måde at udtrykke sig - fandt et lille frirum på det mest uventede sted og skabte de mest forbløffende, outrerede og smukke busstoppesteder.  

 

Gennem Herwigs blik opdager vi disse vidundere og fortæller en overraskende historie om Sovjetunionen, der aldrig tidligere er blevet fortalt.  Gennem Herwigs besættelse, hans passionerede jagt og hans omhyggelige research,  opsporer vi nogle af de gamle  stoppestedshelte - skaberne, der havde modet til at udtrykke sig, uden hensyn til omstændighederne. Og vi rejser til Tjetjenien, Tjernobyl og  det yderste Sibirien for at se disse mesterlige kunstværker og møde den nye generationer, der inspireret af Herwig er taget på busstoppestedsjagt i deres egen historie.

 

Det er let at blive betaget af Christopher Herwig, men kan denne oprindelige stoppestedsjæger finde en vej ud af sin egen besættelse og afslutte sin 15 år lange odysse? Måske er der et sidste perfekt busstoppested derude, der venter på at blive opdaget?

bottom of page